Almette

Ciasto Piegusek

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 6 osób

Asia

Piegowate ciasto przepełnione jest makiem i smakiem. Słodycz ciasta, aksamitność serka i kwaśny granat to to, co chciałabym mieć na świątecznym, słodkim półmisku.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 jajka
  • Szklanka cukru
  • Szklanka mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej (300 g)
  • Szklanka maku
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 serki Almette śmietankowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Sok z połowy cytryny
  • Ziarna granatu
  • Listki mięty
  • *forma prostokątna 15 x 25 cm
Drukuj przepis

Przepis

To ciasto to smak dzieciństwa. Jest lekkie, puszyste, przepełnione makiem. Zimowego charakteru dodaje naszemu pieguskowi serek Almette, który otula ciasto niczym śnieg. Granat wspaniale komponuje się ze słodyczą Pieguska. Myślę, że takie ciasto spokojnie może zagościć na Waszych świątecznych stołach.

  1. Umyte jajka rozbijamy i oddzielamy białka od żółtek.
  2. Białka ubijamy na sztywno, odkładamy.
  3. Do żółtek dodajemy cukier. Ucieramy wszystko na puszystą masę.
  4. Do żółtek i cukru wlewamy rozpuszczone masło.
  5. Dolewamy mleko.
  6. Partiami dodajemy mąkę oraz mak.
  7. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.
  8. Do masy dodajemy ubite na sztywno białka.
  9. Mieszamy ciasto na wolnych obrotach.
  10. Masę wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  11. Ciasto pieczemy godzinę w 180 stopniach - do suchego patyczka.
  12. Serek Almette łączymy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  13. Tak przygotowaną masę nakładamy na upieczone i ostudzone ciasto.
  14. Wierzch ciasta dekorujemy granatem i miętą.

Piegowate ciasto możecie upiec w foremce prostokątnej lub innej dowolnie. Można je kroić jak kromki lub w trójkąty jak tort :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: