Almette

Grzanka z pastą z awokado

Czas przygotowania 10 min

Porcja dla 2 osób

David

Chrupiąca grzanka z kremową pastą z awokado i serkiem Almette to wyśmienity wybór!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Serek Almette jogurtowy
  • 4 kromki chleba
  • łyżka oliwy
  • pół awokado
  • pół limonki
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 1 pieczarka lub portobello
  • Płaska łyżeczka sezamu
  • Listki kolendry do dekoracji
Drukuj przepis

Przepis

Awokado z serkiem Almette śmietankowym jest połączeniem idealnym. Ja proponuję je na grzankach,
ale możliwości nie mają granic. Użyj swojej wyobraźni i sama wymyśl przystawkę z tym duetem.

  1. Kromki chleba posmaruj oliwą i smaż na złoty kolor na patelni z obu stron lub piecz na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do 180℃.
  2. Wyciągnij i odstaw do ostygnięcia.
  3. Awokado obierz. Jedną połówkę rozgnieć widelcem na pastę, skrop sokiem z limonki i dopraw solą do smaku.
  4. Pomidorki pokrój na pół.
  5. Pieczarkę lub portobello pokrój w cienkie plasterki.
  6. Posmaruj grzanki cienką warstwą serka Almette śmietankowego, dodaj łyżkę pasty z awokado, połówki pomidorków i plasterki pieczarki.
  7. Posyp sezamem i udekoruj listkami kolendry.
  8. Smacznego.

Użyj odmiany awokado hass, jest aromatyczna i bardzo kremowa.

Awokado skrop od razu sokiem z limonki, taki aby zachować jego zielony kolor.

Portobello to duża pieczarka, jest mięsista i świetnie się sprawdza jako zamiennik mięsa w wege burgerach, wypróbuj koniecznie!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: