Almette

Risotto z dynią i pudrem z grzybów

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Kocham ciepłe risotto. Wszelkie dodatki sprawiają, że można dowolnie modyfikować to danie :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka masła
  • 1 cebula
  • 200 g dyni (hokkaido)
  • 150 g ryżu arborio
  • pół szklanki białego wina
  • litr bulionu
  • 1 stołowa łyżka pudru z grzybów
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • masło
  • 2 serki Almette śmietankowy
Drukuj przepis

Przepis

Oto prawdziwe, jesienne risotto. Pachnie i smakuje dynią i grzybami. Dodałam do ryżu puder z grzybów, dzięki czemu pachnie lasem. Dynia dodała słodyczy, serek Almette aksamitności. Oto prawdziwe, jesienne danie idealne 🙂

  1. Bulion warzywny trzymamy na małym ogniu.
  2. Cebulkę kroimy w kostkę.
  3. Dynię obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i 3 łyżki oliwy z oliwek.
  5. Dodajemy posiekaną cebulę, podsmażamy całość (aż cebula zmięknie).
  6. Do cebuli dodajemy dynię, smażymy ją przez 10 minut.
  7. Dynię odkładamy do miseczki, na patelnię wsypujemy ryż.
  8. Mieszamy całość ok minuty, do dwóch.
  9. Cały ryż powinien pokryć się tłuszczem.
  10. Do ryżu dodajemy wino, mieszamy.
  11. Czekamy aż ryż wchłonie wino. Wciąż delikatnie całość mieszamy.
  12. Kiedy ryż wchłonie wino, dodajemy porcję bulionu (ok. pół kubka), mieszamy do momentu aż ryż wchłonie bulion.
  13. Do risotto dodajemy solidną łyżkę pudru z grzybów, mieszamy.
  14. Kiedy ryż wchłonie bulion, ponawiamy czynność.
  15. Ponownie wlewamy bulion, wciąż mieszamy i czekamy na wchłonięcie płynu.
  16. Czynność powtarzamy do momentu, aż ryż będzie gotowy – będzie miękki na zewnątrz i ciut twardy w środku (może zdarzyć się tak, że nie wykorzystamy całego bulionu, a nasz ryż będzie już idealny).
  17. Na samym końcu do risotto dodajemy solidną łyżkę masła oraz pół serka Almette.
  18. Mieszamy całość – delikatnie, do połączenia się smaków i uzyskania aksamitnej konsystencji.
  19. Risotto podajemy od razu.
  20. Do każdej porcji risotto nakładamy wcześniej odłożoną dynię i porcję serka Almette.

Czym jest puder z grzybów? To moja ulubiona, jesienna przyprawa. Powiem Wam jak zrobić puder z grzybów :) Przygotowanie jest banalne :) Wystarczy dobrze ususzone grzyby (borowiki lub podgrzybki lub kanie) zmiksować w młynku na pył i przechowywać w szczelnym pojemniku :)

Taki puder z grzybów śmiało dodawajcie do ryżu, risotto, makaronów, zup czy sosów :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: