Almette

Jabłka pieczone z serkiem Almette i cynamonem

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Jesień to jabłka. Jabłka i cynamon. A nasz dzisiejszy deser to kwintesencja jesieni – jabłuszka pachnące cynamonem i podkręcone serkiem Almette.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 jabłka
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta cynamonu
Drukuj przepis

Przepis

Taki deser może być pysznym podwieczorkiem lub przekąską, którą spakujecie sobie do pracy czy dziecku do szkoły.

  1. Jabłka myjemy, odcinamy wierzchy, wycinamy gniazda nasienne.
  2. Serek Almette mieszamy z cukrem i cynamonem.
  3. Do środka każdego jabłka wkładamy łyżkę serka Almette.
  4. Każde jabłuszko dodatkowo oprószamy cukrem i cynamonem.
  5. Jabłka pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.

Bardzo ładnie wyglądają jabłka upieczone z laską cynamonu. Jeśli macie takie laski cynamonu, włóżcie po jednej do środka jabłuszka.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: