Almette

Chilli bez mięsa

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Podrzucam Wam mój przepis na szybkie i aromatyczne chilli bez mięsa, które Was rozgrzeje w chłodne dni!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 2 podłużne papryczki chilli
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka nasion kolendry
  • 1 czerwona cebula krojona w piórka
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 2 puszki pomidorów pelati
  • puszka czerwonej fasoli
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • świeża kolendra
  • 1 cytryna
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • sól
  • oliwa
Drukuj przepis

Przepis

Chilli kojarzy się głównie z chilli con carne czyli z mięsa. Alternatywa roślinna smakuje tak samo pyszne i nie wymaga długiej obróbki. Smak chilli podbijam wędzoną papryką, która jest moją ulubioną przyprawę. Chilli serwuję z serkiem Almette z chrzanem.

  1. W garnku, na oliwie szklimy: cebulę pokrojoną w piórka, 2 podłużne papryki chilli, kumin i kolendrę oraz cały ząbek czosnku.
  2. Dodajemy czerwoną soczewicę, mieszamy i wlewamy puszkę pomidorów.
  3. Puszkę po pomidorach używamy jako miarkę i wlewamy 3 puszki wody. Mieszamy i gotujemy, aż soczewica będzie miękka.
  4. Dodajemy fasolę i gotujemy jeszcze kilka minut.
  5. Doprawiamy solą, wędzoną papryką i sokiem z cytryny do smaku.
  6. Serwujemy chilli ze świeżą kolendrą i serkiem Almette z chrzanem.

Chilli serwuj z ryżem basmati lub kaszą bulgur. Zamiast świeżej kolendry możesz użyć natki pietruszki. Jeśli lubisz ostre danie zostaw pestki w papryczkach chilli, jeśli wolisz łagodniejsze danie wyjmij pestki zanim wrzucisz papryczki do garnka.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: