Almette

Góralska kanapka ze stekiem i pieczonymi pomidorami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

Asia

W tym daniu wszystko pachnie i smakuje obłędnie. Nie jest to dietetyczne danie. Jest ono baaardzo smaczne, po brzegi wypełnione najlepszym smakiem :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 duże pajdy chleba
  • 1 stek (np. rostbef 200 g)
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 20 małych pomidorków koktajlowych
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • gałązka rozmarynu
  • 2 ząbki czosnku w łupinkach
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Usmażenie steka to chwila. Podpowiem Wam co wrzucić na patelnię, aby mięso pachniało obłędnie. Do przygotowania tego dania w zasadzie potrzebujemy jednej patelni. Smażymy chleb, mięso, pomidory. I całość wieńczymy aksamitnym serkiem Almette.

  1. Mięso przed smażeniem powinno mieć temperaturę pokojową.
  2. Patelnię porządnie rozgrzewamy. Wlewamy oliwę.
  3. Na patelnię kładziemy mięso. Dodajemy rozmaryn oraz zgnieciony czosnek.
  4. Mięso smażymy 2,5 - 3 minuty z każdej strony.
  5. Mięso solimy, oprószamy pieprzem, przekładamy na drugą stronę.
  6. Na mięso nakładamy łyżkę masła.
  7. Usmażone mięso odkładamy, aby odpoczęło.
  8. Na tę samą patelnię wrzucamy pomidory, solimy je, smażmy 2-3 minuty.
  9. Usmażone pomidory przekładamy do miseczki.
  10. Na tej samej patelni przez chwilę rumienimy chleb z obu stron.
  11. Steka kroimy w plastry.
  12. Zrumieniony chleb solidnie smarujemy serkiem Almette.
  13. Mięso układamy na serku.
  14. Na mięsie układamy pomidory.
  15. Całość delikatnie oprószamy solą.

Jeśli lubisz mięso krwiste, smaż je z obu stron po 2 minuty.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: