Almette

Pizzerinki z pieczarkami, jakiem przepiórczym i boczkiem

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Malutkie pizzerinki z pieczarkami i jajkiem spodobają się każdemu. Ich wyjątkowy smak dopełnia charakterny serek Almette!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 pełne łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 serki Almette ze szpinakiem i czosnkiem
  • 20 plastrów boczku
  • 20 pieczarek
  • 10 jajek przepiórczych
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • garść szpinaku baby
Drukuj przepis

Przepis

Biała pizza to alternatywa dla tradycyjnej pizzy z sosem pomidorowym. Pizza z serkiem Almette jest super pyszna. Malutkie jajka przepiórcze i chrupiący boczek to dodatki, które Was oczarują!

  1. Musimy przygotować zaczyn - świeże drożdże mieszamy z ciepłą, ale nie gorącą wodą (ok. 100 ml), dodajemy cukier i ok. 5, 6 łyżek mąki. (woda nie może być gorąca, bo zabije drożdże, powinna być lekko ciepła).
  2. Mieszankę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15- 20 minut.
  3. Zaczyn powinien zwiększyć objętość i spienić się.
  4. Przesiewamy mąkę, dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, resztę wody, sól i oliwę z oliwek.
  5. Wyrabiamy ciasto, powinno być miękkie i sprężyste.
  6. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. godzinę.
  7. Ciasto powinno urosnąć, podwoić objętość.
  8. Wyrośnięte ciasto dzielimy na małe kulki – z każdej będzie pizzerinka.
  9. Na stolnicy delikatnie podsypujemy ciasto mąką i rozwałkowujemy uzyskując ulubioną grubość.
  10. Przekładamy pizzerinki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  11. Każdą pizzerinkę smarujemy serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem.
  12. Dodajemy pokrojone pieczarki i boczek w kawałkach, delikatnie wbijamy jajo przepiórcze.
  13. Pizzerinki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 minut - do czasu aż ciasto się zarumieni.
  14. Przed podaniem pizzerinki oprószamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem oraz listkami szpinaku baby.

Jeśli nie wykorzystacie całego ciasta na pizzę, śmiało je zamroźcie ☺

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: