Almette

Pita z koftami wołowymi i Almette z pomidorami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Kofty wołowe są super aromatyczne. Nie żałujcie przypraw do ich przygotowania. Najlepiej smakują z chlebkiem Pita, który cały po brzegi przesmarowany jest aksamitnym serkiem Almette.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • *na 12 kotlecików
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g orzeszków pini
  • garść zielonej pietruszki
  • garść świeżej kolendry
  • 1 papryczka chili bez nasion
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 1/2 łyżeczka soli
  • olej do smażenia
  • 2 serki Almette z pomidorami dojrzewającymi w słońcu
  • 4 chlebki Pita
  • Sałata 8 listków
  • 1 Pomidor
  • 1 Czerwona cebula
  • Kolendra + mięta - garść
Drukuj przepis

Przepis

Grillowana, chrupiąca pita musi być po brzegi wypełniona dodatkami, które sprawią, że buła nie ujarzmi zawartości. Rozsmarowany na ściankach bułki serek Almette wprowadzi nas w świat charakternego smaku koft wołowych potraktowanych kuminem. Całość podana z najlepszymi pomidorami sprawi, że nie skończymy na jednej porcji…

  1. Wszystkie składniki na kotleciki przekładamy do miski (zmielone mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek i chili, uprażone orzeszki pini - prażymy je chwilę na suchej patelni, posiekaną natkę oraz przyprawy).
  2. Mięso wraz z dodatkami bardzo dokładnie wyrabiamy i formujemy kotleciki.
  3. Dokładnie je ściskamy, aby nie rozwaliły się przy smażeniu i pieczeniu.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej.
  6. Kofty smażymy na sporym ogniu po ok. 3 minuty z każdej strony (będą średnio wysmażone).
  7. Chlebek pita podgrzewamy, smarujemy cały serkiem Almette.
  8. Wkładamy do środka sałatę, pomidora, cebulę i koftę wołową.

Pite z koftami można spakować w folię i jeszcze ciepłą zabrać do pracy albo na piknik.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: