Almette

Rollsy szpinakowe

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Rollsy to super karnawałowa przekąska. Jednak są tak pyszne, że śmiało możecie spakować je do lunchboxa i zabrać do szkoły czy pracy :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 arkusz ciasta francuskiego lub ciasta na pizzę
  • 200 g szpinaku baby
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 serki Almette z chrzanem
  • sezam
  • żółtko do posmarowania rollsów przed pieczeniem
Drukuj przepis

Przepis

Takie rollsy można przygotować z ciasta francuskiego lub gotowego ciasta na pizzę. Ich zwijanie pozostawiam Waszej wyobraźni. Rollsy są świetną przekąską, w której szpinak w połączeniu z Almette smakuje obłędnie.

  1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekany czosnek, wrzucamy szpinak.
  2. Całość smażymy aż szpinak zmięknie, puści wodę.
  3. Dodajemy przyprawy do smaku, studzimy.
  4. Arkusz ciasta rozwijamy, na całej powierzchni smarujemy serkiem.
  5. Na serek nakładamy szpinak.
  6. Ciasto zwijamy w rulony i tniemy na kawałki.
  7. Rollsy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. W małej misce roztrzepujemy żółtko.
  9. Żółtkiem smarujemy rollsy, posypujemy je sezamem.
  10. Rollsy pieczemy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (na złoty kolor).

Do przygotowania rollsów możecie użyć jakiegokolwiek gotowego ciasta. Warto zawsze mieć w lodówce ciasto francuskie lub rolkę ciasta na pizzę :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: