Almette

Pikantna dynia z granatem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Czas na dynię! Zobaczcie jaki mam sposób na dynię Hokkaido!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Pół niewielkiej dyni Hokkaido
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • Mieszanka ostrych przypraw (zioła i chili)
  • Sól
  • 50 g różnych rodzajów sałat
  • Ziarna z połowy granatu
  • Kilka gałązek kolendry
  • Serek Almette z ziołami
Drukuj przepis

Przepis

Bardzo lubię dynię Hokkaido, ponieważ jest prosta w przygotowaniu. Można ją piec i jeść ze skórką. Charakteru nadają jej przyprawy. Rumiana cudownie smakuje podana jako element sałatki. Kremowy serek Almette sprawia, że sałatka z dynią staje się prawdziwym, pysznym daniem.

  1. Dynię kroimy w kawałki, usuwamy pestki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. W misce mieszamy oliwę wraz z ostrymi przyprawami.
  3. Mieszanką przypraw polewamy dynię.
  4. Dynię pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
  5. Na dużym talerzu układamy sałatę.
  6. Z granatu wyciągamy ziarna, dokładamy na sałaty.
  7. Na sałacie układamy upieczoną dynię.
  8. Dodajemy porcje serka Almette.
  9. Całość posypujemy kolendrą.

Dynia Hokkaido jest prosta w przygotowaniu, bo można ją jeść i piec ze skórką.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: