Almette

Bajgiel z kaczką i czerwoną kapustą

Czas przygotowania 120 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Chrupiący bajgiel, szarpana kaczka, słodka, duszona, czerwona kapusta i serek Almette z chrzanem - tak smakuje jesień.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z chrzanem
  • Mięso:
  • 2 kacze nogi
  • Sól
  • Pieprz
  • Rozmaryn
  • Pół główki czosnku
  • Kapusta:
  • Pół główki czerwonej kapusta
  • Pół czerwonej cebuli
  • 1 jabłko
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • Łyżeczka miodu
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
  • Łyżka octu
  • Garść rukoli
  • 2 serki Almette z chrzanem
  • 2 bajgle
Drukuj przepis

Przepis

Bardzo lubię czerwoną kapustę. Oprócz tego, że natura zadbała o jej geometrię wewnątrz, czerwona kapusta jest świetna w smaku. Wcinam ją na surowo jednak dziś podam Wam przepis na duszoną, czerwoną kapustę. Podałam ją z szarpaną kaczką. Nogę kaczki możecie upiec sami, a możecie też kupić wolno gotowaną kaczą nogę i tylko ją podpiec (najlepiej na chrupiąco). Taki bajgiel jest świetnym pomysłem na kolację czy lunch. Chrzanowy serek Almette sprawia, że kanapka nabiera cudownego charakteru. Do dzieła!

  1. Mięso:
  2. Kacze nogi doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy rozmaryn i pół główki czosnku (całą przecinamy na pół i dokładamy do naczynia).
  4. Kaczkę pieczemy 90 minut w 170 stopniach (naczynie przykryte folią).
  5. Po tym czasie posiłkując się dwoma widelcami rwiemy mięso na kawałki.
  6. Kapusta:
  7. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju na rumiano.
  8. Kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka.
  9. Dodajemy cebulkę, jabłko starte na tarce o grubych oczkach i dolewamy 300 ml wody.
  10. Kapustę gotujemy na małym ogniu.
  11. Dodajemy liść laurowy, sól, pieprz, miód, ocet, ziele angielskie.
  12. Kapustę dusimy 40 minut mieszając od czasu do czasu.

Jeśli nie chcecie piec sami kaczki, kupcie kaczkę już upieczoną lub przygotowaną do podgrzania (wolno gotowaną). Możecie wykorzystać taką część kaczki jaką lubicie. Ja do kanapki polecam nogę, ale pierś też jest świetna. Wtedy możecie podać ja pokrojoną w plastry.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: