Almette

Pierogi z kaczką z serkiem Almette jogurtowym

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 5 osób

David

Jeśli po Świętach lub po niedzielnym obiedzie zostanie Wam pieczone mięso z kaczki, warto je wykorzystać na farsz do pierogów.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • resztki pieczonej kaczki
  • tłuszcz z pieczenia kaczki
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • pół jabłka
  • łyżeczka miodu
  • szczypta cynamonu
  • czarny pieprz grubo mielony
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 4 cebule
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pokrój jabłka w kosteczkę.
  2. Posiekaj mięso z kaczki.
  3. Na patelni podsmaż jabłka na łyżce tłuszczu z pieczenia kaczki, dodaj mięso z kaczki, miód, cynamon i czarny pieprz.
  4. Dodaj 2-3 łyżki wody i duś aż woda odparuje.
  5. Farsz można zmielić lub zostawić, tak jak jest.
  6. Cebule pokrój w piórka.
  7. Duś na tłuszczu z pieczenia kaczki przez 20-30 min na złoty kolor z dodatkiem cukru.
  8. Dopraw solą do smaku.
  9. Mąkę wymieszaj z olejem i dolewaj gorącej wody tyle, ile mąkę weźmie.
  10. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
  11. Odstaw ciasto na 15 min.
  12. Podziel ciasto na 2-3 kawałki i każdy rozwałkuj na cienkie placki.
  13. Wytnij okrągłe małe placuszki, nałóż ostudzony farsz i zlep pierogi.
  14. Gotuj pierogi w osolonej wrzącej wodzie.
  15. Odsącz i serwuj z serkiem Almette jogurtowym i smażoną cebulką.

Ilość wody do ciasta na pierogi zależy od wilgotności mąki

Cebulę duś na małym ogniu długo, aż będzie brązowa, ale nie spalona!

To przepis uniwersalny, możesz wykorzystać resztki każdego pieczonego mięsa

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: