Almette

Łosoś pieczony w soli ze skórką z cytrusów

Czas przygotowania 50 min

Porcja dla 8 osób

David

cały łosoś pieczony w soli robi wrażenie i smakuje wybornie.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 1 łosoś patroszony (ok 3-4 kg)
  • 7 kg grubej soli
  • 10 białek
  • 2 pomarańcze
  • 6 cytryn
  • 3 limonki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 1,5 kg ziemniaków
  • oliwa z oliwek
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 szalotka
  • natka pietruszki
  • 2 sałaty rzymskie
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

W prostokątnej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, rozłóż warstwę soli (po przekątnej) na szerokości ryby i na grubość 1 cm. Na tak przygotowanym podłożu połóż rybę i przykryj ją warstwą soli. Głowę i ogon owiń folią aluminiową. Ziemniaki umyj i osusz. Pokrój w ćwiartki, wymieszaj je z oliwą i dopraw solą.
Piecz rybę w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez 25-30 minut razem z ziemniakami.
W tym czasie zrób sos tatarski z serkiem Almette. Pokrój ogórki w małą kosteczkę, szalotkę drobno posiekaj i wszystko wymieszaj z serkiem Almette śmietankowym. Dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Sałatę rzymską pokrój w kostkę. Wy-mieszaj z 2 łyżkami oliwy, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Wyjmij rybę z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Rozbij skorupkę soli nożem, aż się połamie. Zdejmij kawałki upieczonej soli, aby odsłonić rybę. Skóra teraz łatwo odchodzi, więc rozetnij ją delikatnie i odsłoń soczysty i aromatyczny filet. Wyciągnij filety i serwuj z ziemniakami, sosem tatarskim z serkiem Almette i sałatą.

  1. Wyciągnij skrzela.
  2. Umyj i osusz łososia papierowym ręcznikiem.
  3. Wyszoruj cytrusy. Osusz je papierowym ręcznikiem.
  4. Do miski wsyp grubą sól.
  5. Zetrzyj skórki z cytrusów i posiekaj drobno rozmaryn (bez łodygi).
  6. Dodaj białka i wymieszaj wszystkie składniki.

Pieczenie w soli zachowuje soczystość mięsa, spróbuj z rożnymi rybami oraz warzywami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: