Almette

Kalmary smażone podane z dipem

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 3 osób

David

Chrupiące owoce morza i delikatny dip – to może być obiad, kolacja, pyszna przekąska lub wspaniała propozycja dla gości. Sprawdźcie sami jak świetną propozycją są panierowane kalmary!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 600g odmrożonych, oczyszczonych kalmarów
  • 5 łyżek mąki kukurydzianej
  • 250ml oleju ryżowego (do głębokiego smażenia)
  • 1 serek Almette z ziołami
  • 1 mały ząbek startego czosnku
  • Sok z ½ cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 papryczka chili (drobno posiekana)
  • 2 łodygi cebuli dymki (drobno posiekane)
  • 1 szczypta soli
Drukuj przepis

Przepis

Oto kapitalny pomysł na chrupiące kalmary! Kalmary są chrupiące i pachną Chorwacją, bowiem z Chorwacji właśnie pochodzi przepis. Do mąki kukurydzianej warto dodać mieloną paprykę. Całość podana z dipem z serka Almette smakuje fantastycznie!

  1. Kalmary porządnie płuczemy pod bieżącą wodą, odsączamy je z nadmiaru wody na ręczniku papierowym.
  2. Kroimy w cienkie paski (ok. 0,5 cm)
  3. W głębokim talerzu mieszamy ze sobą mąkę kukurydzianą i sól.
  4. W takiej mieszance obtaczamy każdy kawałek kalmara.
  5. W garnku rozgrzewamy olej – do ok. 170 stopni.
  6. Kalmary wrzucamy do rozgrzanego oleju i smażymy na złoty kolor.
  7. Kalmary smażymy partiami. Usmażone kalmary odsączamy na ręczniku papierowym, od razu solimy.
  8. Aby przygotować dip do kalmarów, mieszamy serek Almette z ziołami ze startym czosnkiem, posiekaną papryczką, sokiem z 1/2 cytryny oraz łyżką oliwy z oliwek.
  9. Jeśli jest taka potrzeba, całość doprawiamy do smaku solą.
  10. Kalmary serwujemy z dipem ziołowym i posiekaną dymką.

Do smażenia użyjcie oleju ryżowego – jest bezwonny i można go rozgrzewać do wysokiej temperatury.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: