Almette

Pieczone ziemniaki z ogniska z serkiem Almette z ziołami, szczypiorkiem i plastrami rzodkiewki

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

David

Ziemniaki z ogniska, to wspomnienia z dzieciństwa!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z ziołami
  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków
  • kilka rzodkiewek
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypiorek lub kilka listków rukoli do dekoracji
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ziemniaki zawiń w folię aluminiową i włóż do gorącego żaru.
  2. Piecz ok. 45 min do godziny.
  3. W międzyczasie pokrój rzodkiewki na bardzo cienkie plasterki i dopraw je do smaku solą.
  4. Wyciągnij opiekane ziemniaki i przekrój je wzdłuż na pół.
  5. Ułóż na nich warstwę serka Almette z ziołami, na to plasterki rzodkiewek.
  6. Wszystko polej łyżką oliwy i udekoruj szczypiorkiem lub rukolą.

Ziemniaki po umyciu i wysuszeniu zawijamy w folię lub wkładamy do żaru bez folii. Pilnujemy, aby temperatura była stała i regularnie obracamy ziemniaki, aby równomiernie się piekły. Przy średniej wielkości ziemniaków, czas pieczenia to ok. 45 min.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: