Almette

Walentynkowa beza

Czas przygotowania 180 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Walentynkowa beza musi być piękna! Za sprawą barwnika spożywczego nadałam jej cudownego koloru, sami spójrzcie :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy bez laktozy
  • 6 jajek (same białka)
  • Szklanka cukru
  • Łyżeczka barwnika spożywczego
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 serki Almette śmietankowy bez laktozy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Kubek ulubionych owoców
  • Płatki róży
Drukuj przepis

Przepis

Przepis na bezę mam jeden ukochany i pewnie już go znacie. Dziś przygotowałam beze z 6 białek, udekorowałam ją owocami i płatkami róż. W sam raz na Walentynki 😉

  1. Umyte jajka rozbijamy, starannie oddzielamy białka od żółtek.
  2. Rozpoczynamy ubijanie białek.
  3. Kiedy białka zaczną się pienić, dodajemy po łyżce cukru.
  4. Miksujemy białka na puszystą masę. Może to potrwać 10-15 minut.
  5. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę barwnika.
  6. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni.
  7. Z ubitych białek na papierze do pieczenia formujemy bezę.
  8. Bezę suszymy 30 minut w 120 stopniach i dwie godziny w 100 stopniach.
  9. Po tym czasie zostawiamy bezę w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
  10. Śmietankę ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i serki Almette.
  11. Masę z Almette wykładamy łyżką na ostudzoną bezę.
  12. Bezę ozdabiamy ulubionymi owocami i płatkami róży.
  13. Całość posypujemy cukrem pudrem.

Bezę możecie upiec dzień wcześniej. Kremem przełóżcie ją tuż przed podaniem.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: