Almette

Naleśniki z makiem, kremem cytrynowym i serkiem jogurtowym

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Cudowny okazał się pomysł na dodanie maku do cienkich, smażonych na maśle naleśników. Tak podane naleśniki pięknie wyglądają. Można w nich delikatnie wyczuć smak maku. Całość obłędnie smakuje z serkiem i kremem cytrynowym.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette jogurtowe
  • 200 g kremu cytrynowego
  • 120-150 g mąki pszennej
  • szklanka mleka 2%
  • 2 mniejsze jajka lub 1 duże
  • szczypta soli
  • masło do smażenia
  • ok. 7 łyżeczek maku
Drukuj przepis

Przepis

Naleśnikami z makiem zainteresowany był cały dom. Układałam jeden na drugim, każdy smarując serkiem i kremem cytrynowym. Z całości powstał naleśnikowy tort. Kiedy przesmarowane naleśniki lekko schładzam, mogę całość kroić w trójkąty – niczym tort. To wspaniała i smaczna alternatywa dla ciasta, a dodatkowo daje wiele radości. No i smaku…

  1. Miksuję jajka z przesianą mąką i mlekiem. Dodaję szczyptę soli, mak oraz łyżeczkę masła.
  2. Rozgrzewam patelnię.
  3. Do smażenia każdego naleśnika rozpuszczam łyżeczkę masła.
  4. Nabieram niepełną chochlę ciasta i smażę cienkie naleśniki.
  5. Po usmażeniu naleśniki odkładam na bok.
  6. Serek Almette ucieram z cukrem pudrem.
  7. Każdy naleśnik smaruję łyżką serka Almette, następnie dodaję łyżkę kremu cytrynowego.

Naleśniki przesmarowane kremem cytrynowym i serkiem, ułożone jeden na drugim, mogą tworzyć piękną całość – tort, który możemy kroić na kawałki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: