Almette

Mazurek malinowy

Czas przygotowania 50 min

Porcja dla 4 osób

David

Święta u mnie w domu to zawsze moment, aby połączyć kuchnię francuską i polską. Na deser nie może zabraknąć więc mazurka, mojego ulubionego ciasta wielkanocnego. Podoba mi się, że spód jest bardzo prosty do zrobienia, a dodatki to tylko kwestia Waszej kreatywności.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Składniki na jeden mazurek:
  • 200 g mąki
  • 100 g masła pokrojony w kostkę
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • zimna woda
  • Dodatki:
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • domowy dżem malinowy
  • 2 łyżki cukru
  • 200-250 ml śmietanki 30%
  • laska wanilii
  • świeża mięta do dekoracji
  • migdały prażone i posiekane (opcjonalnie)
Drukuj przepis

Przepis

  1. Serek Almette wymieszaj z cukrem i śmietanką i odstaw do lodówki.
  2. W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą.
  3. Dodaj masło i zrób kruszonkę.
  4. Dodaj kilka łyżek wody i szybko uformuj ciasto.
  5. Odstaw do lodówki na godzinę.
  6. Po tym czasie rozwałkuj na cienki prostokątny placek.
  7. Nakłuwaj spód widelcem i piecz w 180 st. C. aż się ciasto ładnie zarumieni.
  8. Wyciągnij ciasto z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  9. Posmaruj spód dżemem malinowym.
  10. Następnie posmaruj warstwę śmietanki z serkiem Almette.
  11. Udekoruj migdałami i/lub listkami mięty.

Do kruchego ciasta możesz połowę mąki zastąpić mielonymi migdałami lub mielonymi orzechami laskowymi.

Ciasto kruche możesz przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Jeśli zamierzasz upiec więcej niż jeden placek, przygotuj kilka kulek ciasta i osobno je zamrażaj. Nie zapominaj zapisać daty przygotowania. Kruche ciasto spokojnie wytrzyma kilka miesięcy w zamrażarce.

Jeśli nie masz domowego dżemu malinowego, możesz go łatwo zrobić na bazie mrożonych malin.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: