Jajka faszerowane to jeden z najprostszych przepisów na Święta. Zachęcam do przygotowania ich razem z dziećmi, bo jest w tym dużo zabawy! Dzieci mogą same zrobić wszystkie nadzienia, a przy okazji nauczyć się jak łączyć różne składniki i smaki. W tym przepisie jest jeden farsz na ostro, który polecam raczej dorosłym, chyba że dziecko lubi takie smaki :)
Sprawdź czy jajka są świeże zanurzając je w wodzie. Jeśli jajka opadną na dno i zostaną to znaczy, że są świeże. Natomiast jeśli wypłyną lepiej już ich nie jeść.
Jajka ugotowane na twardo i obrane możesz zanurzyć w soku lub zakwasie z bu-raka na min. 1 godzinę. Złapią piękny fioletowo-różowy kolor i po przekrojeniu będą piękne wyglądały na talerzu.
Jeśli po przygotowaniu farszu zostanie Ci jeszcze trochę żółtek, możesz je wykorzystać jako składnik do kruchego ciasta.