Almette

Jaja faszerowane na trzy sposoby

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Jajka faszerowane to jeden z najprostszych przepisów na Święta. Zachęcam do przygotowania ich razem z dziećmi, bo jest w tym dużo zabawy! Dzieci mogą same zrobić wszystkie nadzienia, a przy okazji nauczyć się jak łączyć różne składniki i smaki. W tym przepisie jest jeden farsz na ostro, który polecam raczej dorosłym, chyba że dziecko lubi takie smaki :)

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 1 serek Almette z chrzanem
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 12 jajek ugotowanych na twardo
  • rzeżucha
  • kilka łyżek soku z buraka kiszonego lub zwykłego soku z buraka
  • świeży szczypiorek
  • płatki chilli lub pieprz cayenne
  • sól
Drukuj przepis

Przepis

  1. Obierz jajka i pokrój je na połówki. Wyjmij żółtka, rozgnieć je widelcem i rozłóż do 3 miseczek.
  2. Do pierwszych dwóch dodaj 1-2 łyżki serka Almette śmietankowego i wszystko wymieszaj na pastę.
  3. Do ostatniej miski dodaj serek Almette z chrzanem i również wymieszaj z rozgniecionymi żółtkami.
  4. Ponadziewaj połówki jajek pastą, zrobioną z żółtek i Almette z chrzanem. Udekoruj je rzeżuchą.
  5. Połowę pasty z żółtek i Almette śmietankowego zafarbuj sokiem z buraka. Ponadziewaj nią połówki jajek. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
  6. Pozostałą połowę pasty wymieszaj z płatkami chilli lub pieprzem cayenne i nią również nadziewaj połówki jajek. Serwuj od razu.

Sprawdź czy jajka są świeże zanurzając je w wodzie. Jeśli jajka opadną na dno i zostaną to znaczy, że są świeże. Natomiast jeśli wypłyną lepiej już ich nie jeść.

Jajka ugotowane na twardo i obrane możesz zanurzyć w soku lub zakwasie z bu-raka na min. 1 godzinę. Złapią piękny fioletowo-różowy kolor i po przekrojeniu będą piękne wyglądały na talerzu.

Jeśli po przygotowaniu farszu zostanie Ci jeszcze trochę żółtek, możesz je wykorzystać jako składnik do kruchego ciasta.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: