Almette

Kolorowy makaron z delikatnym łososiem, Almette i pistacjami

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Mnóstwo kolorów i jeszcze więcej smaku – oto pyszny sposób na obiad. Przygotujecie go w kilka chwil. Gwarantujemy smak i dużo szczęścia.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette śmietankowy
  • 400 g makaronu kolorowego Spaghetti
  • 400 g łososia surowego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 szalotki
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 2 garści obranych pistacji
  • 2 łyżki świeżego, posiekanego koperku
Drukuj przepis

Przepis

Gotująca się woda w garnku, a niej dochodzący makaron. Patelnia, śmietanka, łosoś i koperek. Wystarczy kilkanaście minut, żeby przygotować tak kolorowy i pyszny obiad. Aksamitny serek Almette cudownie rozprowadzi się po ciepłych wstążkach makaronu i otuli łososia. A pistacje? Ten niecodzienny pistacjowy dodatek zwieńczy całość. Przepadniecie do reszty. Zróbcie koniecznie ten makaron, jest kapitalny!

  1. Makaron gotujemy al dente, odstawiamy.
  2. Na patelni, na oliwie chwilkę podsmażamy szalotkę i dodajemy kawałki łososia. Smażmy go dosłownie 2 -3 minuty i całość zalewamy śmietankę. Sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sos redukujemy na małym ogniu i po kilku minutach wrzucamy makaron.
  3. Całość mieszamy tak, aby makaron pokrył się sosem, dorzucamy obrane pistacje.
  4. Gorący makaron przekładamy na talerze – małą łyżeczka dodajemy porcje serka Almette.
  5. Całość posypujemy koperkiem.

Wody na makaron nie solimy, wtedy szybciej się zagotuje. Dodajemy sól kiedy woda zacznie wrzeć. Do wody nie dodajemy oliwy. Makaron gotujemy w zwykłej wodzie z solą – zawsze al dente

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: