Almette

Chipsy z cukinii z dipem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pyszna i zdrowa przekąska - mowa o chipsach z cukinii. Każdy plaster upieczonej cukinii podany z Almette smakuje wybornie. Sprawdźcie jak je przyrządzić

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 1 jajko
  • 150 g tartego parmezanu
  • Sól
  • 2 serki Almette z ziołami
  • Skórka otarta z połowy cytryny
Drukuj przepis

Przepis

Takie chipsy z cukinii są zdrowe i pyszne. Mogą być karnawałową przekąską lub dodatkiem do sałatki. Można je wcinać bezkarnie. Wybornie smakują podane z serkiem Almette, który nabiera charakteru połączony ze skórką cytryny 🙂

  1. Cukinię myjemy i kroimy w plastry 0,5 cm.
  2. W misce roztrzepujemy jajka.
  3. Do drugiej miski przesypujemy parmezan.
  4. Cukinię solimy, obtaczamy w jajku i parmezanie.
  5. Każdy plaster cukinii w parmezanie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Cukinię pieczemy 20 minut w 180 stopniach (na rumiano).
  7. Po tym czasie wyjmujemy cukinię i zostawiamy do ostygnięcia - parmezan zastygnie i stanie się chrupiący.
  8. Chipsy z cukinii podajemy z dipem, który przygotowujemy mieszając ze sobą serek Almette z ziołami i skórkę otartą z połowy cytryny. Dip możemy posolić i doprawić pieprzem (opcjonalnie).

Jeśli chcecie aby serek Almette miał aksamitną konsystencję, np. dipu, porządnie wymieszajcie go w misce. Nabierze delikatnej konsystencji.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: