Almette

Krem z chrzanu

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Dziś zapraszam po przepis na pyszną zupę, która pięknie rozgrzeje serducha w świąteczne dni.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • Mały kawałek pora
  • Kawałek selera
  • 1,5 l wody
  • 250 g tartego chrzanu
  • 2 serki Almette śmietankowy
  • 100 g wędzonej ryby (łosoś lub pstrąg)
  • Sól
  • Pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Bardzo świąteczna jest ta zupa i choć może nie należy do tradycyjnych zup wigilijnych to już na świątecznym stole śmiało może zagościć. Zupa nas rozgrzeje i ukoi. Krem proponuje podać z wędzoną rybą i obowiązkowo z serkiem Almette 🙂

  1. Obieramy i kroimy umyte warzywa.
  2. W garnku rozpuszczamy masło.
  3. Dodajemy warzywa, smażymy je kilka minut.
  4. Warzywa zalewamy wodą i gotujemy do miękkości.
  5. Do ugotowanych warzyw dodajemy chrzan, mieszamy.
  6. Do zupy dodajemy łyżkę serka Almette.
  7. Kiedy serek rozpuści się, miksujemy wszystko.
  8. Gorącą zupę nalewamy do miski.
  9. Dodajemy porcję ryby i serka Almette
  10. Zupę doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zupę można podać z rybą, ziołami lub grzankami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: