Almette

Sałatka z pęczakiem, rukolą, wędzoną rybą i serkiem Almette ze szczypiorkiem

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 2 osób

David

Podrzucam Wam mój szybki i prosty sposób na zdrową i kolorową sałatkę!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 łyżka serka Almette ze szczypiorkiem
  • szklanka suchej kaszy pęczak
  • garść liści szpinaku
  • garść rukoli
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • kawałek wędzonej ryby (ja użyłem jesiotra)
  • łyżka soku z cytryny
  • 1 - 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

W mojej kuchni często przygotowuję sałatki. Są proste, szybkie i super smaczne. Wystarczy kilka składników i trochę wyobraźni. Nie ma jednej zasady robienia sałatek, można łączyć ze sobą wiele różnych składników: warzywa, rośliny strączkowe, kasze, drób, mięsa, nabiał, itp. Ważny jest dressing, sos lub winegret. To jest coś co sprawi, że Twoja sałatka będzie miała głębszy i jeszcze lepszy smak. Do tej sałatki użyłem serka Almette ze szczypiorkiem i wyszło bardzo smaczne!

  1. W garnku gotujemy kaszę pęczak zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  2. Po ugotowaniu, opłukujemy kaszę pod zimną wodą i odstawiamy.
  3. W dużej misce mieszamy liście szpinaku, rukolę i kaszę.
  4. Rwiemy delikatnie liście natki pietruszki i koperku i dodajemy do miski.
  5. W innej miseczce, mieszamy łyżkę serka Almette ze szczypiorkiem z 4 łyżkami wody. Dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek. Wszystko mieszamy i polewamy sałatkę. Serwujemy od razu.

Kiedy już opanujesz przepis, to pobaw się i zamieniaj składniki z listy na inne.

Zamiast kaszy pęczak, użyj quinoa. Szpinak i rukolę zamień na kapustę, brokuła lub pak choi. W kuchni chodzi o ciągłe eksperymentowanie.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: