Almette

Fish and chips z domowymi frytkami z serkiem Almette ze szczypiorkiem

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Domowy fish and chips z polskimi rybami smakuje wybornie.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette ze szczypiorkiem
  • 2 filety z sandacza
  • 4 filety z okonia
  • szklanka mąki pszennej
  • butelka jasnego piwa
  • olej do smażenia
  • 4 ziemniaki ze skórą
  • szklanka zielonego groszku (użyj rozmrożonego lub świeżego)
  • 2 łyżki posiekanego zielonego groszku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna
Drukuj przepis

Przepis

Wypróbuj mój przepis, a przekonasz się, że uliczne jedzenie w domowym zaciszu to świetna opcja! W przepisie na słynne uliczne jedzenie z Wielkiej Brytanii, wykorzystam same polskie składniki.

  1. Filety sandacza oraz okonia bez skóry kroimy na kawałki i doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem.
  2. Mąkę pszenną mieszamy krótko z solą i piwem. W cieście mogą pozostać grudki. Zanurzamy kawałki ryby w cieście i od razu wrzucamy na olej rozgrzany do 170℃.
  3. Smażymy na złoty kolor kilka filecików na raz.
  4. Po wyciągnięciu ryby z oleju odsączamy ją na papierowym ręczniku.
  5. Równocześnie kroimy ziemniaki na frytki (ze skórą) i gotujemy je 5 min w osolonej wodzie.
  6. Odsączamy je i następnie smażymy partiami na złoty kolor w oleju rozgrzanym do 170 ℃. Odsączamy na papierowym ręczniku.
  7. Zielony groszek gotujemy chwilę w rondelku z oliwą, mieszamy ze szczypiorkiem.
  8. Smażone ryby w cieście, zielony groszek i frytki podajemy na talerzach.
  9. Serwujemy z serkiem Almette ze szczypiorkiem

Aby sprawdzić, czy olej ma już odpowiednią temperaturę wrzucamy do niego kawałek ciasta. Jeśli ciasto od razu wypłynie, a dookoła pojawią się bąbelki powietrza to znak, że można rozpocząć smażenie.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: