Almette

Czarna soczewica z suszonymi pomidorami

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Czarna soczewica nazywana jest wegetariańskim kawiorem. Mimo tego, iż gotujemy ją ok 40 minut, czarna soczewica zachowuje swój czarny kolor. Dlatego właśnie w połączeniu z innymi dodatkami o pięknych kolorach, śmiało skomponujemy ładne, zdrowe i apetyczne danie.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • kubek czarnej soczewicy
  • 2 kubki wody
  • sól
  • 15 suszonych pomidorów
  • garść natki pietruszki
  • garść uprażonych orzechów laskowych
  • 2 piersi kurczaka
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 serki Almette śmietankowy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki oleju do smażenia
Drukuj przepis

Przepis

Do czarnej soczewicy dodałam piękne, czerwone, suszone pomidory. Natka pietruszki ożywiła dania. Pierś kurczaka, a właściwie roladka skrywająca w sobie serek Almette i suszone pomidory podbiła danie. Zerknijcie na ten przepis – to fajna propozycja i na obiad i na kolację.

  1. Soczewicę płuczemy, umieszczamy w garnku, dodajemy wodę i gotujemy ok 40 minut (aż soczewica wchłonie wodę).
  2. Pod koniec gotowania solimy ją.
  3. Piersi kurczaka rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  4. Na każdym kawałku mięsa rozsmarowujemy po łyżce serka Almette, układamy też po 2 suszone pomidory.
  5. Piersi zwijamy w roladkę i smażymy na patelni z oliwą (na rumiano z każdej strony).
  6. Do ugotowanej soczewicy dodajemy oliwę z oliwek, przyprawy, posiekaną natkę, pokrojone suszone pomidory i orzechy - mieszamy całość.
  7. Na tak przygotowanej soczewicy układamy dobrze wysmażoną roladkę (pokrojoną w kawałki lub na pół) oraz solidną łyżkę serka Almette.

Danie możemy podać i na ciepło i na zimno.

Roladkę możemy podać w całości lub pokrojoną na kawałki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: