Almette

Bajgiel z serkiem, wędzoną śliwką i dojrzewającą szynką

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Nawet szybkie śniadanie może smakować bajecznie. Wystarczy bajgiel posypany makiem połączyć ze śliwką otuloną plastrami aromatycznej szynki. Całość idealnie skomponuje się z serkiem śmietankowym i świeżym tymiankiem.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 2 bajgle
  • 6 wędzonych śliwek
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • świeży tymianek
  • sól morska
Drukuj przepis

Przepis

Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie bajecznego śniadania, a smak z tą myślą nie współgra, idealnym rozwiązaniem będzie przygotowanie bajgla z serkiem i charakternymi dodatkami. Bajgiel z dziurką oprószony makiem jest niecodzienny. A całości charakteru dodaje wędzona śliwka, szynka i pyszny serek.
Przygotowanie takiego bajgla to chwila – ku radości mojej i całej rodziny.

  1. Bajgiel kroję na pół, wzdłuż. Całą powierzchnię bajgla smaruję serkiem śmietankowym.
  2. Plastry szynki rozkładam i układam śliwki przekrojone na pół.
  3. Szynkę ze śliwką układam na serku śmietankowym.
  4. Całość oprószam solą morska oraz świeżym tymiankiem.

Bajgiel posmarowany serkiem Almette śmietankowym równie świetnie smakuje z chipsem z szynki. Jeśli macie ochotę na taką wersję bajgla, podsmażcie chwilę szynkę na dobrze rozgrzanej patelni.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: