Almette

Zimowa jaglanka z owocami

Czas przygotowania 16 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Uwielbiam rozpocząć dzień od jaglanki – rozgrzewa organizm, pobudza go do działania, zdrowo wpływa na ciało. Dziś odczarujemy jaglankę – przekonacie się jak może być pyszna ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 500 ml wody
  • szczypta soli
  • 5 łyżek płatków jaglanych
  • pół łyżeczki suszonego, startego imbiru
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki miodu
  • 1 serek Almette jogurtowy
  • kubek winogorn
  • mięta
Drukuj przepis

Przepis

Jaglance mówimy piękne „dzień dobry!” Jedzcie jaglankę, bo ona ma moc. Dziś pokażę Wam jak sprytnie przygotować pyszne i zdrowe śniadanie. Kupcie więc płatki jaglane – dzięki nim przygotujecie śniadanie w kilka minut ☺

  1. Wodę wlewamy do garnka, dodajemy sól, zagotowujemy
  2. Wsypujemy płatki, zmniejszamy gaz
  3. Płatki gotujemy 3 minuty
  4. Do ugotowanej jaglanki dodajemy imbir, cynamon i dwie łyżki serka Almette – mieszamy
  5. Jaglankę nakładamy do misek
  6. Dekorujemy ją owocami, łyżką serka Almette, miętą
  7. Całość oprószamy cynamonem i solidnie polewamy miodem

Do jaglanki możecie dodać to, co Wam w duszy gra. Cynamon i imbir rozgrzewają, cytryna i miód podnoszą odporność – taki mamy zestaw zimowy ☺

Płatki jaglane gotujemy dosłownie kilka minut, natomiast kaszę ponad 20

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: