Almette

Zakopiański tatar z pstrąga

Czas przygotowania 135 min

Porcja dla 2 osób

David

Oryginalna przystawka góralska

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 puszysty serek Almette z chrzanem
  • 2 filety świeżego pstrąga bez skóry, oczyszczone z ości
  • 1 szalotka
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • Oliwa z oliwek
  • Koperek, natka pietruszki
  • 4 kromki chleba zakopiańskiego
  • Płatki soli
  • Pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pokrój filety w bardzo drobną kostkę i przełóż do miski.
  2. Dodaj drobno posiekaną szalotkę oraz łodygę natki pietruszki.
  3. Skrop sokiem z cytryny i limonki.
  4. Odstaw do lodówki na minimum 2 godziny.
  5. Po tym czasie grilluj chleb.
  6. Zioła listkuj i wymieszaj z odrobiną oliwy, płatkami soli i pieprzem.
  7. Posmaruj grillowany chleb serkiem puszystym Almette z chrzanem.
  8. Ułóż kawałki marynowanego pstrąga.
  9. Polej oliwą i posyp sałatką z ziół.

Upewnij się, że ryba jest świeża i oczyszczona z ości oraz skóry.

Ten przepis możesz zrobić bardziej po azjatycku, dodając świeżą kolendrę, imbir i chili do ryby.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: