Almette

Pstrąg pieczony z ziemniakami i serkiem Almette śmietankowym

Czas przygotowania 75 min

Porcja dla 4 osób

David

Soczysty pstrąg i ziemniaki z ogniska to idealne połączenie na niedzielny obiad

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 4 świeże pstrągi
  • pęczek natki pietruszki
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Ziemniaki całe ze skórą dokładnie umyj. W misce wymieszaj mąkę z łyżką soli. Jeszcze mokre ziemniaki obtocz w mące z solą i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w 200 st. C 60 minut.

W międzyczasie oczyszczone ryby nafaszeruj natką pietruszki. Dopraw ryby solą i pieprzem od środka i na zewnątrz. Zawiń ryby w papier do pieczenia, tworząc papiloty.
Na ostatnie 20 minut pieczenia ziemniaków wstaw do piekarnika ryby.

Po tym czasie serwuj rybę z ziemniakami i serkiem Almette śmietankowym.

Te ziemniaki smakują jak upieczone w ognisku, mają chrupką skórkę i delikatny miąższ. Jeśli nie wszystkie ziemniaki zostaną zjedzone, na drugi dzień można zrobić gnocchi lub kopytka.

Ryba pieczona w papilotach zachowuje delikatne i soczyste mięso.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: