Almette

Tagliatelle z kurczakiem, liśćmi szpinaku i sosem z serka Almette z pomidorami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Makaron al dente z kurczakiem i kremowym sosem, to proste rozwiązanie na szybki i zdrowy obiad.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z pomidorami
  • pół opakowania makaronu tagliatelle
  • 2 piersi z kurczaka
  • 12 szt zielonych szparagów
  • świeża natka pietruszki
  • parmezan
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ugotuj makaron tagliatelle al dente.
  2. Po ugotowaniu, zostaw pół szklanki wody z gotowania makaronu, będzie potrzebna do sosu.
  3. Pokrój piersi z kurczaka w kawałki a szparagi obierz, pokrój zdrewniałe końcówki a następnie pokrój szparagi na poł.
  4. Usmaż kawałki kurczaka na oliwie razem z szparagami, dopraw solą i pieprzem.
  5. Dodaj 2 łyżki serka Almette z pomidorami i trochę wody z gotowania makaronu.
  6. Wymieszaj wszystko i duś jeszcze 2 min, aż sos ładnie się połączy i zrobi się kremowy.
  7. Dodaj makaron, wymieszaj i tuż przed podaniem posypes posiekanej natki pietruszki. Możesz też dodać świeżo startego parmezanu jeżeli lubisz. Serwuj od razu.

Użyj ulubionego makaronu, zdrowszy będzie makaron pełnoziarnisty.

Wybieraj kurczaka eko, z wolnego wybiegu lub zagrodowego, mięso będzie bardziej zwarte, jędrne i zdrowsze.

Zamiast szpinaku wypróbuj to danie z jarmużem lub z zielonymi szparagami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: