Makaron al dente z kurczakiem i kremowym sosem, to proste rozwiązanie na szybki i zdrowy obiad.
David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.
Składniki
1 serek Almette z pomidorami
pół opakowania makaronu tagliatelle
2 piersi z kurczaka
12 szt zielonych szparagów
świeża natka pietruszki
parmezan
łyżka oliwy
sól, pieprz
Drukuj przepis
Przepis
Ugotuj makaron tagliatelle al dente.
Po ugotowaniu, zostaw pół szklanki wody z gotowania makaronu, będzie potrzebna do sosu.
Pokrój piersi z kurczaka w kawałki a szparagi obierz, pokrój zdrewniałe końcówki a następnie pokrój szparagi na poł.
Usmaż kawałki kurczaka na oliwie razem z szparagami, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj 2 łyżki serka Almette z pomidorami i trochę wody z gotowania makaronu.
Wymieszaj wszystko i duś jeszcze 2 min, aż sos ładnie się połączy i zrobi się kremowy.
Dodaj makaron, wymieszaj i tuż przed podaniem posypes posiekanej natki pietruszki. Możesz też dodać świeżo startego parmezanu jeżeli lubisz. Serwuj od razu.
Użyj ulubionego makaronu, zdrowszy będzie makaron pełnoziarnisty.
Wybieraj kurczaka eko, z wolnego wybiegu lub zagrodowego, mięso będzie bardziej zwarte, jędrne i zdrowsze.
Zamiast szpinaku wypróbuj to danie z jarmużem lub z zielonymi szparagami.
Użyj ulubionego makaronu, zdrowszy będzie makaron pełnoziarnisty.
Wybieraj kurczaka eko, z wolnego wybiegu lub zagrodowego, mięso będzie bardziej zwarte, jędrne i zdrowsze.
Zamiast szpinaku wypróbuj to danie z jarmużem lub z zielonymi szparagami.