Almette

Szaszłyki z kurczaka z sosem orzechowym z Almette śmietankowym

Czas przygotowania 40 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Masło orzechowe i kurczak? Tak! To możliwe! Pilnie odkryjcie to wspaniałe i egzotyczne połączenie. A i serek Almette ma tu swój niebanalny udział :-)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 200 g piersi z kurczaka z chowu wybiegowego, pierś krojona w kostki
  • 1 łyżeczka soli
  • SOS ORZECHOWY
  • 1 mała cebula (drobno posiekana)
  • 1 ząbek czosnku (drobno posiekany)
  • ½ suszonej papryczki chili (drobno posiekanej)
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 3 łyżki serka Almette śmietankowego
  • Sok z 1 limonki
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • DODATKI
  • 1 garść świeżej rukoli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łodygi dymki (drobno posiekanej)
Drukuj przepis

Przepis

Idealnie nadziany na patyczki kurczak to żadna nowość. Zdziwicie się jednak jak pyszny może być zwyczajny kurczak podany z sosem z masła orzechowego i serka Almette. To wspaniała propozycja i na obiad i na kolację i jako danie do spakowania na wynos.

  1. Sos satay:
  2. Na patelni, na oleju ryżowym szklimy cebulę przez 2-3 minuty.
  3. Dodajemy czosnek i suszoną papryczkę.
  4. Następnie dodajemy cukier, sos sojowy, masło orzechowe i serek Almette.
  5. Jeśli pasta wyjdzie nam zbyt gęsta możemy rozcieńczyć ją gorącą wodą.
  6. Sos gotujemy na wolnym ogniu kilka minut cały czas mieszając, aż będzie jednolity.
  7. Kawałki kurczaka doprawiamy solą i wbijamy je na drewniane patyczki do szaszłyka.
  8. Podsmażamy szaszłyki na patelni na oleju, dosłownie kilka minut z każdej strony aż ładnie się zarumienią i nie będą surowe w środku.
  9. Szaszłyki serwujemy z sosem orzechowym i świeżą sałatą z rukoli, wymieszaną z oliwą z oliwek i dymką.

Do takich kurczaków i takiego sosu pyszny też będzie grillowany ananas!

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: