Almette

Szakszuka z jajkami, grzanki z puszystym serkiem Almette ze szczypiorkiem i cebulą

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

David

Jedno z moich ulubionych śniadań – nie ma nic lepszego niż jajka zanurzone w dobrze doprawionym sosie pomidorowym.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • Puszka pomidorów pelati lub 3 szt. pomidorów
  • 1 szalotka
  • 1 puszysty serek Almette ze szczypiorkiem i cebulą
  • Łyżeczka mielonego kuminu
  • Łyżeczka nasion kolendry
  • Łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól
  • Pieprz
  • Kilka kromek bagietki
  • Oliwa do smażenia bagietki
  • Świeża kolendra
Drukuj przepis

Przepis

  1. Szalotkę siekamy i szklimy na patelni na 2 łyżkach oliwy.
  2. Doprawiamy solą i dodajemy przyprawy.
  3. Dodajemy pelati lub pokrojone w kostkę pomidory.
  4. Całość dusimy, aż sos zgęstnieje.
  5. Wbijamy 4 jajka, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu, aż białka się zetną.
  6. Kromki bagietki smażymy na oliwie lub tostujemy.
  7. Smarujemy grzanki serkiem.

Do tego dania pelati są zawsze dobrą opcją – zostały zerwane w najlepszym sezonie i od razu przetworzone.

Natomiast jeżeli masz dostęp do dobrych, świeżych pomidorów – wypróbuj ten przepis z nimi.

Wyciągnij jajka z lodówki i wbij je wcześniej do foremek – ułatwi to ich delikatne przełożenie do gotującego się sosu.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: