Almette

Świąteczne muffiny z jagodowo-malinowym serkiem

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Muffiny pachnące cynamonem idealnie współgrają ze świątecznym stołem. Dodatek w postaci serka Almette i żurawiny podkreśli ich wyjątkowy charakter.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette fruit z Jagodą i Maliną
  • 2 serki Almette z Jagodą i Maliną
  • 12 foremek na babeczki
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • 165 g cukru brązowego
  • 170 ml soku pomarańczowego (mleka lub mleka sojowego)
  • dwie łyżki gorzkiego kakao
  • łyżka cynamonu
  • łyżka przyprawy piernikowej
  • garść całych migdałów
  • garść suszonej żurawiny
Drukuj przepis

Przepis

Muffiny pachnące piernikiem? To wszystko możliwe. Cynamon to zapach świąt, jesieni i zimy, chłodniejszych wieczorów, krótszych dni. Bardzo lubię piec takie babeczki i nadawać im określony charakter. W tym przypadku dzięki serkowi, żurawinie i ozdobom, babeczki zyskały świąteczny klimat i zagościły na świątecznym stole.

  1. W misce łączę składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, przyprawę do piernika, kakao oraz cukier brązowy.
  2. Do składników suchych dodaję składniki mokre: rozpuszczone masło, jajko i mleko, mieszam.
  3. Na koniec do ciasta dodaję migdały i żurawinę, mieszam masę.
  4. Foremki do babeczek napełniam ciastem.
  5. Babeczki wstawiam do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 20 minut.
  6. Są gotowe, gdy ładnie przyrumienią się na wierzchu.
  7. Serki Almette przekładam do szprycy. Na każdą babeczkę nakładam wyciśnięty serek Almette.
  8. Babeczki ozdabiam owocami, np. żurawiną.

Serek Almette nakładam na ostudzone babeczki. Aby uzyskać ładny kształt, serek przekładam do szprycy lub rękawa cukierniczego.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: