Almette

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową, jajkiem sadzonym i Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Najprostsza i najsmaczniejsza sałatka, jaką każdy będzie uwielbiał w sezonie letnim!

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette z ogórkiem i ziołami
  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 garści fasolki szparagowej zielonej
  • 4 rzodkiewki
  • 4 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 50 g masła
  • liście szałwii
  • świeży cząber
  • świeży tymianek
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Ugotuj młode ziemniaki w mundurkach, aż będą miękkie.
  2. Odsącz i odstaw.
  3. W tej samej wodzie blanszuj fasolkę szparagową, odsącz.
  4. Rzodkiewki pokrój na cienkie plasterki.
  5. Na patelni rozpuść masło i podsmaż chwilę liście szałwii, następnie dodaj bułkę tartą i podsmaż ją na złoty kolor. Zdejmij z patelni i przełóż ją do miski.
  6. Dopraw do smaku solą.
  7. Na patelni na oliwie usmaż jajka sadzone i odłóż je na talerz.
  8. Ziemniaki podsmaż na patelni na oliwie, aż się delikatnie zrumienią.
  9. Dodaj fasolkę szparagową i podsmaż przez chwilę razem z ziemniakami.
  10. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
  11. Na talerzach rozsmaruj po jednej łyżce serka Almette z ogórkiem i ziołami.
  12. Nałóż jajka sadzone, ziemniaki z fasolką szparagową.
  13. Dodaj plasterki rzodkiewki, a następnie po łyżeczce bułki tartej z liśćmi szałwii.
  14. Całość posyp listkami cząbru i tymianku.

Młode ziemniaki mają taką delikatną skórkę, że nie musisz ich obierać.

Kolejną sałatkę zrób z żółtą fasolkę szparagową.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: