Almette

Sałatka ze szparagami i młodymi ziemniakami

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Młode ziemniaki, szparagi i zioła to kwintesencja lata. Sprawdźcie jaki przepis dla Was przygotowałam :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • Pęczek szparagów
  • 0,5 kg małych, młodych ziemniaków
  • Oliwa z oliwek
  • Łyżka masła
  • Pół główki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 serki Almette śmietankowy
  • Solidna garść ziół - pietrucha, koperek, szczypiorek
  • Sól
  • Pieprz
  • 100 ml jogurtu naturalnego
Drukuj przepis

Przepis

Małe, młode ziemniaki, jędrne szparagi i lekkie zioła – połączenie tych dwóch warzyw gwarantuje rozkosz. Ta sałatka to kwintesencja lata. Warzywa otula pyszny zielony sos przygotowany z serka Almette. Do całości dodałam półpłynną jajo – i proszę, lekki i pyszny obiad gotowy w 30 minut 🙂

  1. Ziemniaki myjemy, wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy oliwą, dodajemy sól i pół główki czosnku i pieczemy 30 minut w 200 stopniach.
  2. Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końce i smażymy na patelni z oliwą aż będą rumiane i jędrne, na koniec solimy.
  3. Jajka wrzucamy do wody i gotujemy 6 minut od momentu zagotowania wody.
  4. Przelewamy lodowatą wodą, obieramy, odkładamy na bok.
  5. 1 serek Almette miksujemy z 3 łyżkami natki pietruszki i jogurtem naturalnym.
  6. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  7. Na dno miski wylewamy nasz dip z Almette.
  8. Dokładamy ziemniaczki, szparagi i jajo.
  9. Całość solidnie posypujemy ziołami (natka, pietruszka, szczypiorek i wszystkie inne ulubione).
  10. Danie solimy do smaku, a na wierzch nakładamy serek Almette.
  11. Smacznego ;)

Szparagi możecie usmażyć na patelni (tak jak w przepisie), ale możecie też wrzucić je do pieca razem z ziemniaczkami.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: