Almette

Pain Perdu z morelami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Pain Perdu oznacza stracony chleb. Dzisiejszy przepis doskonale poradzi sobie nawet z kilkudniowym pieczywem.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette z morelą i wanilią
  • 6 kromek chałki
  • 1 jajko
  • 50 ml mleka
  • masło
  • 3 morele
Drukuj przepis

Przepis

Pain Perdu to po francusku „stracony chleb“. Ta nazwa dokładnie odzwierciedla ten wspaniały przepis. Jeśli w chlebaku macie pieczywo wcale nie pierwszej świeżości, skorzystajcie z tego przepisu. Pain Perdu podałam z serkiem Almette z morelą i wanilią, i z morelami, które pięknie pachną słońcem.

  1. Jajko roztrzepujemy w głębokim talerzu, dodajemy mleko, mieszamy.
  2. Na patelni rozpuszczamy masło.
  3. Każdą kromkę chałki zanurzamy w masie jajecznej i smażymy na maśle na zloty kolor.
  4. Po usmażeniu każdą kromkę smarujemy serkiem Almette. Na serku układamy kawałki świeżych moreli.

Pain Perdu możecie przygotować z chałki, chleba, chleba tostowego czy bułki. Dodatki mogą być dowolne – od owoców po orzechy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: