Czas przygotowania 60 min
Porcja dla 2 osób
Piekę warzywa na potęgę! Dzięki temu wydobywam z nich maksimum smaku. Podczas pieczenia karmelizuje się cały zawarty w nich cukier. Tak upieczone warzywa doskonale smakują z przeróżnymi dodatkami.
Aż nie do wiary, ile smaku ma ta sałatka. Pietruszka aromatyczna jest sama w sobie. Upieczona w miodzie z kroplą oleju lnianego nabiera nowej formy. Przesmażona wraz z jarmużem i połączona z orzechami laskowymi sprawia, że jesteśmy bliscy szaleństwa na jej punkcie. Esencjonalna pietruszka i słodki miód cudownie łączą się z jarmużem, który pod wpływem temperatury staje się miękki, a całość podkreślają zrumienione wcześniej orzechy oraz delikatny serek. Sałatkę możemy jeść samą – czy to jako przekąskę, czy na kolację. Pieczoną w miodzie pietruszkę z jarmużem i orzechami też możemy podać jako dodatek do dania głównego albo połączyć z naszą ulubioną kaszą. Będzie pysznie i zdrowo!
Do pieczonej pietruszki i jarmużu doskonale pasuje również marchewka czy pasternak. Wszystkie jesienne warzywa pieczmy wraz z dobrym olejem, miodem i najlepszej jakości solą, np. morską lub himalajską.