Almette

Pieczona pietruszka z jarmużem, orzechami i kulkami serka

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Piekę warzywa na potęgę! Dzięki temu wydobywam z nich maksimum smaku. Podczas pieczenia karmelizuje się cały zawarty w nich cukier. Tak upieczone warzywa doskonale smakują z przeróżnymi dodatkami.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 1 serek Almette z czosnkiem niedźwiedzim
  • korzeń pietruszki (4-5 szt)
  • łyżka oleju lnianego
  • dwie łyżki miodu
  • garść jarmużu
  • garść orzechów laskowych
  • ewentualnie sól morska do smaku
Drukuj przepis

Przepis

Aż nie do wiary, ile smaku ma ta sałatka. Pietruszka aromatyczna jest sama w sobie. Upieczona w miodzie z kroplą oleju lnianego nabiera nowej formy. Przesmażona wraz z jarmużem i połączona z orzechami laskowymi sprawia, że jesteśmy bliscy szaleństwa na jej punkcie. Esencjonalna pietruszka i słodki miód cudownie łączą się z jarmużem, który pod wpływem temperatury staje się miękki, a całość podkreślają zrumienione wcześniej orzechy oraz delikatny serek. Sałatkę możemy jeść samą – czy to jako przekąskę, czy na kolację. Pieczoną w miodzie pietruszkę z jarmużem i orzechami też możemy podać jako dodatek do dania głównego albo połączyć z naszą ulubioną kaszą. Będzie pysznie i zdrowo!

  1. Pietruszkę myję, cieniutko obieram i wkładam do naczynia żaroodpornego. Skrapiam ją miodem i olejem lnianym i piekę ok. 60 minut w 200 stopniach.
  2. Jarmuż myję, wycinam grube błonki, kroję na mniejsze kawałki.
  3. Orzechy laskowe prażę kilka minut na suchej patelni. Kiedy stają się rumiane, obieram je ze skórki (chodzi o cienką warstwę, błonkę, która otula orzech).
  4. Upieczoną pietruszkę kroję na kawałki, wrzucam na patelnię.
  5. Do pietruszki dodaję jarmuż.
  6. Całość skrapiam kilkoma kroplami oleju lnianego, dodaję łyżeczkę miodu, mieszam.
  7. Całość chwilę podsmażam, aż jarmuż zmięknie.
  8. Na koniec dodaję orzechy laskowe (wcześniej uprażone).
  9. Całe danie podaję na talerzu z małymi kuleczkami uformowanymi z serka Almette

Do pieczonej pietruszki i jarmużu doskonale pasuje również marchewka czy pasternak. Wszystkie jesienne warzywa pieczmy wraz z dobrym olejem, miodem i najlepszej jakości solą, np. morską lub himalajską.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: