Almette

Wege krupnik z kaszy jaglanej podany z serkiem Almette śmietankowym

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Tradycyjny krupnik przygotowywany jest na bazie kaszy jęczmiennej i bulionu mięsnego. Moja wersja wege jest lekka, przygotowana na bulionie warzywnym z dodatkiem kaszy jaglanej.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette śmietankowy
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 2 marchewki z bulionu
  • 2 pietruszki z bulionu
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 300 g ziemniaków
  • garść boczniaków
  • łyżka masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Kaszę ugotuj na sypko i dopraw do smaku solą.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w małe kawałki i ugotuj do miękkości. Odcedź.
  3. Warzywa z bulionu pokrój na małe kawałki.
  4. Na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym usmaż boczniaki na złoty kolor i dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Natkę pietruszki drobno posiekaj.
  6. Podgrzej bulion.
  7. W miskach lub głębokich talerzach ułóż pokrojone warzywa.
  8. Dodaj kaszę i zalej bulionem.
  9. Dodaj boczniaki i posyp natką pietruszki.
  10. Podawaj z serkiem Almette śmietankowym.

Kaszę jaglaną przed gotowaniem dobrze opłucz, tak aby pozbawić ją gorzkiego smaku. Możesz też zalać ją wrzątkiem.

Przygotuj więcej bulionu - możesz go użyć do różnych zup czy dań, na przykład do risotto.

Nadmiar bulionu możesz też zamrozić na kilka miesięcy.

Zamiast boczniaków możesz użyć pieczarek portobello lub suszonych borowików.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: