Almette

Młode liście szpinaku z suszonymi owocami i truskawkami

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Słodycz suszonych i bardzo zdrowych owoców pięknie przeplata się w tej sałatce ze świeżością truskawek. Miska tej sałatki kipi energią, zdrowiem i pełnią smaków.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 solidne garści szpinaku baby (talerz listków dla 1 osoby)
  • 2 serki Almette z Chrzanem
  • suszone owoce – 200 g – banany, figi, śliwki, morele, daktyle
  • 10 truskawek
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • sos: 10 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki miodu, 3 łyżki octu jabłkowego
Drukuj przepis

Przepis

Ta sałatka to kwintesencja zdrowia i wiosny. Wiosna bywa różna – raz świeci słońce, raz pada deszcz. Taką piękną zmienność mamy też na talerzu – młode listki szpinaku baby komponujemy z suszonymi, pełnymi zdrowia, owocami oraz tryskającymi energią truskawkami. Całość wieńczy charakterny serek Almette z chrzanem. Porcja takiej sałatki doda Wam zdrowia i energii.

  1. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na talerzu.
  2. Suszone owoce kroimy, dodajemy do szpinaku.
  3. Truskawki myjemy, kroimy na kawałki, układamy na sałatce.
  4. Całość wieńczymy kuleczkami z serka Almette.
  5. Sałatkę polewamy sosem, który przygotowujemy mieszając (roztrzepując) oliwę z miodem i octem jabłkowym.
  6. Sałatkę doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.

Owoce i ser dobrze komponują się z ziołami. Do sałatki śmiało możemy dodać więc ulubione, świeże zioła (oregano, tymianek)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: