Almette

Kremowa polenta z grzybami w sosie z puszystego serka Almette z chrzanem

Czas przygotowania 25 min

Porcja dla 2 osób

David

Rozgrzewająca i sycąca potrawa, świetna po powrocie z długiej wycieczki w góry

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 puszysty serek Almette z chrzanem
  • 100 g kaszy kukurydzianej
  • 400 ml bulionu lub wody
  • 40 g startego sera grana padano lub pecorino
  • 2-3 gałązki tymianku
  • garść ulubionych grzybów: boczniaki, portobello, shiitake
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 20 g masła
  • kilka łodyżek szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Drukuj przepis

Przepis

  1. Boczniaki porwij w paseczki, resztę grzybów pokrój w plasterki.
  2. Całość podsmażaj na suchej patelni, aż wypuszczą wodę i zaczną się karmelizować.
  3. Dodaj masło i dopraw grzyby solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
  4. Kaszę wsyp do gotującego się bulionu lub wody z tymiankiem i mieszaj cały czas aż zgęstnieje.
  5. Dodaj 2 łyżki serka Almette z chrzanem i wymieszaj.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Szczypiorek drobno posiekaj.
  8. Wyłóż polentę na talerz, posyp smażonymi grzybami, polej oliwą, dodaj starty grana padano i całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
  9. Bon app!

Kup drobną kaszę kukurydzianą, która ma krótki czas gotowania.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: