Almette

Krem malinowy z musem z serka Almette jogurtowego

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

David

Szybki i efektowny przepis gdzie klasyczny krem cytrynowy nabiera różowej barwy dzięki dodatkowi malin. Serek Almette jogurtowy świetnie łączy się z kremem malinowym.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

Almette jogurtowy
  • Krem malinowy:
  • 3 jajka
  • sok z 3 cytryn
  • 3 łyżki cukru
  • 25 g masła w temperaturze pokojowej
  • 280 g mrożonych malin
  • Mus:
  • 100 g serka Almette jogurtowy
  • 50 g mascarpone
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • laska wanilii
  • Dodatki:
  • 2 łyżki prażonych i posiekanych migdałów
  • listki mięty do dekoracji
Drukuj przepis

Przepis

  1. Krem malinowy:
  2. Mrożone maliny wymieszaj z 2 łyżkami wody. Gotuj, aż masa zgęstnieje.
  3. Następnie zmiksuj i przecedź przez sitko, żeby otrzymać gładki mus.
  4. Jeśli mus malinowy będzie za rzadki gotuj, aż lekko zgęstnieje. (Z 280 g mrożonych malin powinno wyjść ok. 140 g gładkiego musu malinowego).
  5. Wlej sok z cytryny do rondelka.
  6. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę i dodaj do rondelka.
  7. Dodaj mus malinowy i wymieszaj.
  8. Gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż krem lekko zgęstnieje i konsystencją będzie przypominał sos beszamelowy.
  9. Dodaj masło i wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia.
  10. Gotowy krem włóż do lodówki na 1 godzinę, by stężał.
  11. Mus:
  12. Wymieszaj serek Almette jogurtowy z mascarpone oraz miąższem wanilii, cukrem i śmietanką.
  13. Na talerzykach ułóż warstwę musu, a następnie dodaj kilka łyżek kremu malinowego.
  14. Całość posyp migdałami i udekoruj listkami mięty.

Upewnij się, że wszystkie składniki są w temperaturze pokojowej. To klucz do udanych deserów i wypieków.

Do kremu można też użyć świeżych malin, wtedy nie trzeba dodawać wody do gotowania.

Ważne żeby cały czas kontrolować temperaturę kremu malinowego podczas gotowania, tak, aby nie zrobić jajecznicy z żółtek.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: