Czas przygotowania 30 min
Porcja dla 4 osób
Pieczone figi z serkiem, owinięte plastrem dobrej szynki łączą w sobie przeróżne smaki: swoją słodycz, zdecydowany smak serka i słony smak szynki. Całość wypada genialnie, o czym powinniście się przekonać jak najszybciej, bo kto raz wypróbuje ten przepis, ten już nigdy się od niego nie uwolni.
Ciężko zapomnieć o słonecznym lecie i cudnie spędzonych wakacjach. Nie sposób nie tęsknić za straganami uginającymi się od pysznie kolorowych i zdrowych owoców. Jednak i jesień potrafi zaczarować. Jesienne warzywa i owoce są o wiele spokojniejsze niż te wiosenno- letnie, jednak czarują równie dobrze. A figa jest tego doskonałym przykładem! Bo czy wiecie, że taka mała figa ma w sobie bardzo wiele cennych właściwości? 100 g tego owocu (tak naprawdę owocem są ziarna w fidze) zawiera tyle wapnia, co 100 g mleka! Dodatkowo figi obniżają cholesterol i redukują stres. Zawierają też w sobie fosfor, potas, magnez i cynk. A pieczone figi to kwintesencja dobra. Przygotowuję tę przekąskę za każdym razem, kiedy uda mi się figi kupić.
Aby sprawnie do środka figi włożyć nadzienie, figę musimy najpierw delikatnie naciąć, zaczynając od ogonka. Następnie chwytamy figę na dole i jednym ruchem rozchylamy jej boki.