Almette

Świeże figi zapiekane z serkiem i chrupiącą szynką

Czas przygotowania 30 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Pieczone figi z serkiem, owinięte plastrem dobrej szynki łączą w sobie przeróżne smaki: swoją słodycz, zdecydowany smak serka i słony smak szynki. Całość wypada genialnie, o czym powinniście się przekonać jak najszybciej, bo kto raz wypróbuje ten przepis, ten już nigdy się od niego nie uwolni.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 2 serki Almette śmietankowe
  • 12 świeżych fig
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • listki buraka do dekoracji
  • mielony kolorowy pieprz
Drukuj przepis

Przepis

Ciężko zapomnieć o słonecznym lecie i cudnie spędzonych wakacjach. Nie sposób nie tęsknić za straganami uginającymi się od pysznie kolorowych i zdrowych owoców. Jednak i jesień potrafi zaczarować. Jesienne warzywa i owoce są o wiele spokojniejsze niż te wiosenno- letnie, jednak czarują równie dobrze. A figa jest tego doskonałym przykładem! Bo czy wiecie, że taka mała figa ma w sobie bardzo wiele cennych właściwości? 100 g tego owocu (tak naprawdę owocem są ziarna w fidze) zawiera tyle wapnia, co 100 g mleka! Dodatkowo figi obniżają cholesterol i redukują stres. Zawierają też w sobie fosfor, potas, magnez i cynk. A pieczone figi to kwintesencja dobra. Przygotowuję tę przekąskę za każdym razem, kiedy uda mi się figi kupić.

  1. Figi myję, osuszam i nacinam u góry na krzyż.
  2. Do środka figi nakładam serek Almette doprawiony świeżo mielonym kolorowym pieprzem.
  3. Figę owijam plastrem szynki parmeńskiej.
  4. Tak przygotowane figi piekę ok. 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż szynka będzie rumiana i chrupiąca.
  5. Już na talerzu dekoruję figi małymi listkami buraka.

Aby sprawnie do środka figi włożyć nadzienie, figę musimy najpierw delikatnie naciąć, zaczynając od ogonka. Następnie chwytamy figę na dole i jednym ruchem rozchylamy jej boki.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: