Almette

TruBEZka

Czas przygotowania 180 min

Porcja dla 15 osób

Asia

Lato warto przywitać takim tortem! Każdy dzień jest idealną okazją, aby upiec ten wspaniały, piętrowy i bardzo truskawkowy tort bezowy!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 10 białek
  • 440 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu
  • 2 serki Almette jogurtowe
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 500 g truskawek
Drukuj przepis

Przepis

Pieczenie bezy nie jest trudne. Wystarczy kilka chwil i dobra organizacja w kuchni, a bezę upieczecie z łatwością.
Przełożona musem z serka Almette i bitej śmietany jest cudownie lekka. Dodajmy do niej truskawki, a nabierze letniego i słonecznego charakteru. Aby beza była cudownie dziecięca, użyjmy dodatków – np. ozdób na patyczkach czy wykałaczkach, brokatu jadalnego, kwiatów.
Do dzieła!

  1. Jajka myjemy, wycieramy. Białka starannie oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do metalowej miski i zaczynamy je ubijać. Kiedy zaczną się pienić, dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy na dość wysokich obrotach partiami dodając cukier. Ubita piana musi być sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu.
  2. Dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Łyżką nakładamy ubitą pianę na pergamin. Formujemy koła – od największego do najmniejszego.
  3. Tak przygotowaną bezę suszymy przez 30 minut w 120 stopniach (termoobieg), a później 2.5 godziny w 100 stopniach (termoobieg). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do ostygnięcia.
  4. Przed podaniem tortu bezowego ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier oraz serki Almette.
  5. Truskawki myjemy, kroimy na kawałki.
  6. Spód tortu przekładamy na talerz lub paterę. Na spód nakładamy masę z serka Almette, dodajemy truskawki. Nakładamy kolejny blat bezy i ponawiamy czynność – nakładamy serek i owoce. Tak robimy ze wszystkimi blatami bezy. Na koniec całą bezę możemy oprószyć cukrem pudrem i ozdobić kwiatami jadalnymi.

Warto białka ubijać w metalowej misce.

Po upieczeniu bezę należy wystudzić.

Bezę można upiec wieczorem i w wyłączonym, i zamkniętym, piekarniku zostawić ją do rana.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: