Drukuj przepis
Przepis
Pieczenie bezy nie jest trudne. Wystarczy kilka chwil i dobra organizacja w kuchni, a bezę upieczecie z łatwością.
Przełożona musem z serka Almette i bitej śmietany jest cudownie lekka. Dodajmy do niej truskawki, a nabierze letniego i słonecznego charakteru. Aby beza była cudownie dziecięca, użyjmy dodatków – np. ozdób na patyczkach czy wykałaczkach, brokatu jadalnego, kwiatów.
Do dzieła!
- Jajka myjemy, wycieramy. Białka starannie oddzielamy od żółtek. Białka przekładamy do metalowej miski i zaczynamy je ubijać. Kiedy zaczną się pienić, dodajemy po łyżce cukru. Ubijamy na dość wysokich obrotach partiami dodając cukier. Ubita piana musi być sztywna i lśniąca. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę octu.
- Dwie blachy do pieczenia wykładamy pergaminem. Łyżką nakładamy ubitą pianę na pergamin. Formujemy koła – od największego do najmniejszego.
- Tak przygotowaną bezę suszymy przez 30 minut w 120 stopniach (termoobieg), a później 2.5 godziny w 100 stopniach (termoobieg). Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy bezę do ostygnięcia.
- Przed podaniem tortu bezowego ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier oraz serki Almette.
- Truskawki myjemy, kroimy na kawałki.
- Spód tortu przekładamy na talerz lub paterę. Na spód nakładamy masę z serka Almette, dodajemy truskawki. Nakładamy kolejny blat bezy i ponawiamy czynność – nakładamy serek i owoce. Tak robimy ze wszystkimi blatami bezy. Na koniec całą bezę możemy oprószyć cukrem pudrem i ozdobić kwiatami jadalnymi.
Warto białka ubijać w metalowej misce.
Po upieczeniu bezę należy wystudzić.
Bezę można upiec wieczorem i w wyłączonym, i zamkniętym, piekarniku zostawić ją do rana.