Almette

Churros z cynamonem

Czas przygotowania 45 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Ten, kto jadł churros wie jak smakuje rozkosz! Obłędnie chrupiące, karbowane paluszki maczane w serku Almette z cynamonem to pyszność, którą śmiało możecie zaserwować przyjaciołom, ukochanej osobie czy tylko sobie ☺

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette jogurtowy
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 serki Almette jogurtowy
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka cukru
  • olej do głębokiego smażenie
  • rękaw cukierniczy
  • końcówka do rękawa
  • nożyczki
Drukuj przepis

Przepis

Churros to tradycyjne, hiszpańskie, smażone „paluchy” przygotowane z ciasta parzonego. Jeśli macie ochotę je przygotować, zaopatrzcie się w worek cukierniczy i końcówkę, przez którą będziecie wyciskać ciasto – prosto do rozgrzanego tłuszczu.
Churros tradycyjnie je się z kajmakiem, sosem czekoladowym z chilli, a my podamy je z puszystym serkiem Almette, któremu twist nada cukier i cynamon!

  1. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło, cukier, sól, mieszamy.
  2. Kiedy masło i cukier rozpuszczą się, dodajemy przesianą mąkę i energicznie mieszamy całość drewnianą łyżką.
  3. Ciasto powinno odchodzić od garnka.
  4. Ciasto studzimy i przekładamy do misy miksera.
  5. Kiedy ciasto będzie chłodne, wbijamy do niego po jednym jajku i miksujemy całość.
  6. Tak przygotowane ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką.
  7. W garnku rozgrzewamy tłuszcz.
  8. Kiedy olej będzie dobrze rozgrzany, wyciskamy do niego ok 10 cm paski.
  9. Każdą porcję ciasta ucinamy nożyczkami.
  10. Churros smażymy na złoty kolor (po ok 2 min z każdej strony).
  11. Po usmażeniu, churros odsączamy na ręczniku papierowym.
  12. W misce mieszamy serki Almette wraz z cynamonem i cukrem.
  13. Churros podajemy z serkami – przed każdym kęsem maczamy nasz wypiek w serku Almette.

Kiedy będziecie wkładać ciasto do rękawa cukierniczego, przygotujcie duży słoik. W słoiku umieśćcie rękaw wraz z końcówką i na rant słoika zawińcie koniec rękawa. Dzięki temu będzie łatwiej przełożyć ciasto do niego ☺

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: