Almette

Tosty francuskie ze smażonymi bananami, płatkami kokosowymi i puszystym serkiem Almette jogurtowym

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 4 osób

David

wypróbuj przepis na puszyste i delikatnie podsmażone tosty francuskie z bananami i syropem klonowym! Staną się szybko Twoją ulubioną propozycją na niedzielne późne śniadanie.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 puszysty serek Almette jogurtowy
  • 1 briosz lub chałka
  • 1 szklanka napoju owsianego
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • 40 g masła
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżka prażonych płatków kokosowych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki borówek,
  • listki świeżej melisy lub mięty
Drukuj przepis

Przepis

Chałkę pokrój na grube plastry, ok. 3 cm grubości. Jajka ubij i wymieszaj z napojem owsianym. Banana obierz i pokrój w poprzek na 4 części, a następnie każdą z nich przekrój wzdłuż. Na rozgrzanej patelni, na 20 g masła, podsmaż połówki banana od płaskiej strony na złoty kolor. Zdejmij banany z patelni, dodaj na patelnię 20 g masła i połóż namoczone w mleku i jajku kromki chałki. Usmaż je na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Przełóż kromki na talerz, dodaj dużą łyżkę puszystego serka Almette, ułóż podsmażone banany, posyp cynamonem i całość polej syropem klonowym. Posyp płatkami kokosowymi i borówkami. Udekoruj listkami melisy.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: