Almette

Lizaki bezowe

Czas przygotowania 90 min

Porcja dla 2 osób

Asia

Ależ była radocha kiedy przygotowałam te lizaki. Wyszły fantastyczne. Ich kształtem i dodatkami można bawić się dowolnie :)

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • 4 białka
  • 160 g drobnego cukru
  • Pół łyżeczki barwnika
  • Słodka posypka
  • Patyczki
  • 1 serek Almette śmietankowy
  • Solidna łyżka cukru pudru
Drukuj przepis

Przepis

Przepis na idealną bezę już znacie. A jeśli nie, zajrzyjcie do świątecznego filmu 🙂 Przygotowanie lizaków bezowych to sama frajda. Dodaję do nich różne barwniki, a na koniec posypki. Lizaki są super słodkością, a kiedy każdy gryz lizaka zanurzymy w Almette połączonym z cukrem pudrem, jesteśmy w niebie 🙂

  1. Białka ubijamy w metalowej misce. Dodajemy po łyżce cukru.
  2. Pianę ubijamy aż będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodajemy barwnik, mieszamy całość.
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 120 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
  4. Pianę przekładamy do rękawa z ozdobną końcówką (tu obowiązuje dowolność :))
  5. Wyciskamy porcję ubitej piany formując różne kształty.
  6. Możemy pianę również wyłożyć łyżeczką.
  7. Do każdej porcji wbijamy patyczek.
  8. Możemy posypać lizaki ulubioną posypką
  9. Tak przygotowane lizaki pieczemy godzinę i zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.
  10. Serek Almette mieszamy w misce z cukrem pudrem.
  11. Ostudzone lizaki wkładamy do szklanki lub słoiczka, będą ładnie stały.
  12. Każdego lizaka przed jedzeniem zanurzamy w słodkim serku Almette.

Aby sprawnie włożyć ubite białka do rękawa cukierniczego, możemy rękaw włożyć do słoika, będzie łatwiej :)

Korzystajcie z dowolnych końcówek, może być np. Gwiazdka :)

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: