Almette

Hiszpański omlet z ziemniakami, szparagami i serkiem Almette z ogórkiem i ziołami

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

David

Omlet z ziemniakami, to zawsze dobra opcja na niedzielnie śniadanie, a z dodatkiem serka Almette z ogórkiem i ziołami smak dania nabiera zupełnie innego wymiaru.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Składniki

  • 1 serek Almette z ogórkiem i ziołami
  • 6 średnich młodych ziemniaków (surowe)
  • 4 zielone szparagi
  • 6 jajek
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • bazylia
Drukuj przepis

Przepis

  1. Pokrój młode ziemniaki w kosteczkę. Szparagi obierz i pokrój w plasterki.
  2. Ziemniaki i szparagi podsmaż na patelni, aż będą miękkie. Regularnie je odwracaj, aby się równomiernie podsmażyły. Dopraw je solą i pieprzem.
  3. W dużej misce roztrzep jajka i również dopraw je solą i pieprzem.
  4. Dodaj podsmażone ziemniaki i szparagi oraz 3-4 łyżeczki serka Almette z ogórkiem i ziołami. Wszystko wymieszaj i wlej na patelnię.
  5. Smaż na średnim ogniu, aż góra omletu się lekko zetnie.
  6. Następnie przykryj patelnię dużym talerzem i szybko odwróć patelnię do góry dnem. Na talerzu znajdzie się odwrócony omlet. Postaw patelnię z powrotem na gaz i zsuń omlet z talerza na patelnię.
  7. Smaż, aż również druga strona omleta ładnie się zetnie.
  8. Serwuj z dodatkiem serka Almette z ogórkiem i ziołami oraz liśćmi bazylii.

Nie musisz gotować ziemniaków przed smażeniem omletu. Wystarczy je obrać, pokroić na małe kawałki i smażyć na oliwie lub maśle klarowanym.

W sezonie wiosenno-letnim użyj młodych ziemniaków. Szybciej się usmażą.

Przykryj ziemniaki w trakcie smażenia, szybciej zmiękną.

Jeśli proces odwracanie omleta jest dla Ciebie zbyt ryzykowny, możesz go upiec pod grillem w piekarniku w 180 ℃. Ale przedtem upewnij się, że masz patelnię z metalową rączką bez żadnych plastykowych elementów.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: