Pierwszy i najważnieszy składnik Smorrebrd to chleb żytni razowy – konkretny, ciemny, z odczuwalną lekką słodyczą. To, co trafia na kromkę tego wspaniałego chleba to już kwestia wyobraźni i składników dostępnych akurat w lodówce i spiżarnie.
Najbardziej popularnym „kombo“ w Danii są tartynki z łososiem – świeżym i wędzonym – z krewetkami, śledziami, warzywami, pastami jajecznymi, jajka, zimna pieczeń, mięso bardzo cienko pokrojone, a do tego sosy na bazie majonezu.
Istnieje kilka sposób na przygotowanie jajka w koszulce. Oprócz gotowania jajka we wrzącej wodzie (robimy wir i wbijamy jajko), możecie też użyć woreczka foliowego. Woreczek foliowy wystarczy posmarować oliwą i wbić do niego jajko, następnie delikatnie go zawiązać. Całość zanurzamy w gotującej się wodzie i gotujemy jajko. Po ok. dwóch minutach wyciągamy woreczek z ugotowanym jajkiem. Dzięki oliwie jajko bez problemu wyciągniemy z woreczka.
Do przygotowania jajka w koszulce możecie tez użyć wielorazowym, silikonowych foremek.