Almette

Smorrebrod z serkiem jogurtowym, awokado i jajkiem w koszulce

Czas przygotowania 15 min

Porcja dla 2 osób

David

Smorrebrod pochodzi z Danii i jest tam absolutnym hitem! Smorrebrod oznacza dosłownie chleb z masłem. Duńczycy doskonale opanowali sztukę przyrządzania i podawania tartynek. Można je bez problemu kupić w niemal każdej szanującej się knajpie. Są zjadane o każdej porze dnia i nocy, bardzo popularne jako lunch wśród biznesmenów.

David, Kucharz, pasjonat podróży i gotowania.

Dania
Dania

Pierwszy i najważnieszy składnik Smorrebrd to chleb żytni razowy – konkretny, ciemny, z odczuwalną lekką słodyczą. To, co trafia na kromkę tego wspaniałego chleba to już kwestia wyobraźni i składników dostępnych akurat w lodówce i spiżarnie.

Najbardziej popularnym „kombo“ w Danii są tartynki z łososiem – świeżym i wędzonym – z krewetkami, śledziami, warzywami, pastami jajecznymi, jajka, zimna pieczeń, mięso bardzo cienko pokrojone, a do tego sosy na bazie majonezu.

Istnieją nawet tartynki w wersji „delux“ – prawdziwe dzieła sztuki – które można degustować na miejscu lub na wynos, np. w popularnej restauracji „Aamans“ w Kopenhadze.

Podczas mojej podroż po krajach skandynawskich w czerwcu tamtego roku, miałem przyjemność sprawdzić jak Smorrebrod smakują. Duże wrażenie zrobiło na mnie te piękne kanapki z Aamans, patrząc na nie, szkoda było je zjeśc. Tak ładnie i starannie skomponowane, idealne dobrane składniki, połączenie proste, a zarazem zaskakujące. Totalnie się wpisują w bardzo popularny dziś trend „New Nordic Cuisine“.

W mojej wersji Smorrebrod znalazły się dwa moje ulubionych składniki, które świetnie się ze sobą komponują. Są to awokado i jajko w koszulce.

Ta tartynka ma wiele zalet: jest łatwa i prosta do przygotowania, nie wymaga kosztownej inwestycji w składniki, jest smaczna i zdrowa – awokado i jajko są tak nazywane „super żywnością“ czyli posiadają mnóstwo niezbędnych witamin i minerałów.

Składniki

  • 2 kromki chleba żytniego lub pełnoziarnistego
  • 2 łyżki serka Almette jogurtowy
  • 1 awokado
  • 2 jajka
  • 1 łyżka octu białego
  • świeża kolendra/ulubione zioła/mikrolistki
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Drukuj przepis

Przepis

  1. Jajka wbij do dwóch oddzielnych miseczek.
  2. Ugotuj wodę w rondelku.
  3. Dodaj po łyżce octu winnego i szczyptę soli.
  4. W gorącej wodzie zrób wir za pomocą łyżki i delikatnie przełóż jajko. Gotuj jajko na bardzo małym ogniu ok 2 min.
  5. W między czasie zacznij układać składniki tartynki - najpierw posmaruj kromki serkiem Almette, następnie układaj plastry awokado.
  6. Wyciągnij jajko z wody i odsącz na ręczniku papierowym.
  7. Przełóż jajko na awokado, dopraw solą i pieprzem.
  8. Udekoruj listkami kolendry lub innymi ziołami. Podawaj od razu.

Istnieje kilka sposób na przygotowanie jajka w koszulce. Oprócz gotowania jajka we wrzącej wodzie (robimy wir i wbijamy jajko), możecie też użyć woreczka foliowego. Woreczek foliowy wystarczy posmarować oliwą i wbić do niego jajko, następnie delikatnie go zawiązać. Całość zanurzamy w gotującej się wodzie i gotujemy jajko. Po ok. dwóch minutach wyciągamy woreczek z ugotowanym jajkiem. Dzięki oliwie jajko bez problemu wyciągniemy z woreczka.

Do przygotowania jajka w koszulce możecie tez użyć wielorazowym, silikonowych foremek.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: