Almette

Ciasto jagodowe

Czas przygotowania 60 min

Porcja dla 8 osób

Asia

Jeśli jesteście spragnieni prostych i pysznych przepisów, specjalnie dla Was, oto jeden z nich!

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

  • blacha 32×22 cm
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szklanka wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g masła
  • 3 jajka
  • niepełna szklanka drobnego cukru
  • niepełna szklanka maślanki
  • 3 kubki jagód
  • 3 serki Almette Jogurtowy
  • świeża mięta
Drukuj przepis

Przepis

Ciasto jagodowe to klasyk – bardzo dobre składniki, proste wykonanie, owoce… Aby dodać mu lekkości i świeżości, każdą porcję podajemy z serkiem Almette. Świeża mięta również robi swoje – nadaje całości koloru i smaku.

Zdradzę Wam też sekret – takie ciasto to super sposób na czyszczenie zamrażarki – możecie wykorzystać owoce, które zalegają Wam z poprzedniego sezonu. Ja tak właśnie zrobiłam z jagodami 🙂

  1. W misce łączymy ze sobą przesianą mąkę pszenną (1 i 3/4 szklanki), szczyptę soli, szklankę wiórków kokosowych i 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  2. W drugiej misce ucieramy mikserem niepełną szklankę cukru wraz z jajkami (3 szt.) i masłem (180 g).
  3. Jajka wbijamy pojedynczo, po każdym wszystko stale ucierając.
  4. Do jajek, cukru i masła dodajemy powoli maślankę (niepełna szklanka) oraz partiami suche składniki z pierwszej miski.
  5. Miksujemy całość do połączenia składników.
  6. Ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy ok 40 minut w 175 stopniach.
  8. Przed podaniem ciasta, na każdy jego kawałek nakładamy porcję serka Almette.
  9. Całość ozdabiamy miętą.

Do przygotowania tego ciasta możecie użyć zarówno owoców świeżych jak i mrożonych.

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: