Almette

Grzanki z puszystym serkiem Almette i pysznym pesto z pietruszki

Czas przygotowania 20 min

Porcja dla 4 osób

Asia

Pesto z pietruszki jest lekkie i świeże. Doskonale pasuje i do makaronu i do grzanki – obowiązkowo z serkiem Almette.

Asia, blogerka kulinarna, pasjonatka sezonowej kuchni i zdrowego smacznego jedzenia.

Składniki

Almette z ziołami
  • Pesto dla 4 osób (słoik ok 200 ml)
  • 2 pęczki natki pietruszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 łyżki uprażonych orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • 8 kromek chleba
  • 2 serki Almette z ziołami
Drukuj przepis

Przepis

Serek Almette i pesto z pietruchy to świetne połączenie! Warto przygotować nawet podwójną porcję pesto z pietruszki. Robi się je błyskawicznie, smakuje świetnie. Doskonale pasuje do makaronu „na szybko”, idealnie odnajduje się też na złotej grzance z Almette z ziołami. Całość, choć prosta, zaskakuje smakiem. To idealne, wiosenne połączenie. Zjedzcie takie śniadanie, będziecie zadowoleni.

  1. Natkę pietruszki myjemy i miksujemy wraz z oliwą z oliwek, orzechami i resztą składników.
  2. Pesto przekładamy do słoika.
  3. Kromki chleba opiekamy na patelni lub w piekarniku. Na złote grzanki nakładamy solidną porcję serka Almette. Na serku układamy po łyżce pesto z pietruszki. Grzanki z serkiem Almette i pesto z pietruszki oprószamy świeżo mielonym pieprzem.

Pesto przechowujemy w słoiku w lodówce.

Jeśli pesto będzie zbyt gęste, możemy dodać więcej oliwy z oliwek

Bądź z nami blisko tam, gdzie tego chcesz: